Mijn bevallingstrauma liet diepe sporen na. In dit blog deel ik mijn verhaal en hoe ik stap voor stap kon helen

Mijn bevalling was anders dan verwacht - Hoe ik mijn trauma verwerkte

Pas 16 jaar na de geboorte van mijn zoon durfde ik écht naar mijn bevallingservaring te kijken. Wat ik jarenlang had weggestopt, bleek diepe impact te hebben gehad. Direct na de geboorte van mijn zoon voelde ik heel sterk dat ik gefaald had. Iedereen kon bevallen en mij was het niet gelukt. Ik was zelf verloskundige en had al zoveel vrouwen begeleid tijdens hun bevalling, aangemoedigd en geprezen hoe goed ze het gedaan hadden. Maar voor mezelf had ik geen lof. 


Van droombevalling naar medisch ingrijpen
Ik had bedacht thuis te bevallen, zo natuurlijk mogelijk. Op de baarkruk met mijn eigen fijne team van verloskundige, kraamverzorgster en mijn man. Helaas werd het een ziekenhuisbevalling, omdat mijn kindje in het vruchtwater gepoept had. In het ziekenhuis kreeg ik het volledige pakket van het medische circus; een ruggenprik, twee infusen, antibiotica, een knip en een vacuüm. Ik voelde dat ik alle controle kwijt was en overgeleverd was aan de artsen. Ik vond het een heftige bevalling. 


Hoe mijn bevalling mij bleef achtervolgen
Na de geboorte van mijn zoon droomde ik vele nachten dat ik opnieuw aan het bevallen was met verschillende uitkomsten, van positief tot aan de grootste nachtmerries. Ook voelde het of ik delen van de bevalling kwijt was. Daardoor had ik het gevoel dat mijn zoon niet echt uit mijn lijf geboren was. Ik miste foto’s van de bevalling om te zien dat dit wél waar was. Ik voelde me ook schuldig, omdat ik mijn zoon niet de rustige start heb kunnen geven die ik zo gewenst had voor ons als nieuw gezin.


Alles wegstoppen werkte niet
Daar zat ik dan de weken na mijn bevalling met dit rot gevoel wat ik met niemand durfde te delen. Ik vond het raar dat ik me zo voelde. Ik dacht dat het vanzelf wel weg zou trekken, maar dat gebeurde niet. Het gevoel zette zich juist vast in mijn lijf. Daardoor kreeg ik last van pijn in mijn bekkengebied. Wegstoppen en doorgaan heb ik heel lang gedaan, maar het was niet de oplossing. 


De kracht van aandacht en verwerking
Pas tijdens mijn eigen opleiding tot bevallingsverwerkingsspecialist kon ik met hulp van mijn medestudenten stilstaan bij mijn bevallingsverhaal. Stap voor stap mijn ervaring doorleven, uiten en loslaten. Voelen wat er in mijn lijf vastzat en met liefdevolle aandacht daarnaar kijken. Door aandacht te geven aan mijn pijn en trauma kon ik weer verzachten. Ter afronding van dit proces heb ik mijn bevalling gevisualiseerd hoe ik het gewenst had, waarmee ik de nare bevallingservaring kon overschrijven door een helende ervaring. Nu kijk ik vanuit rust terug op mijn bevalling en voel dat ik gedaan heb wat ik kon op dat moment. 


Bevallingstrauma: dit kun je merken aan jezelf
Wellicht vraag je jezelf ook af of je een bevallingstrauma hebt. Dit kan je bij jezelf herkennen doordat je last hebt van herbelevingen van jouw bevalling. Het kan zijn dat je in de nacht over je bevalling droomt of in de vorm van flashbacks als je wakker bent. Je bent ineens weer terug in jouw bevalling en beleeft de bevalling opnieuw. Ook kan het zijn dat je last hebt van vermijding; je praat niet over de bevalling, je vermijdt kraamvisites van vriendinnen of de nacontrole bij de verloskundige. Soms kan het zelfs zover gaan dat je de plek van de bevalling, bijvoorbeeld het ziekenhuis, vermijd en liever een straatje om rijdt. Naast herbelevingen en vermijding kan je je ook overprikkeld voelen. Je alarm- of stress systeem staat continue aan, waardoor je extra intens reageert op je huilende baby, je snel schikt en overbezorgd bent. Als deze klachten niet na een aantal weken na de bevalling verdwijnen kunnen ze je gaan beperken in je dagelijks leven. Vaak valt dit extra op als je weer aan het werk gaat en je merkt dat je niet in balans bent.  


Samen werken aan jouw herstel
Voel je dat je nare bevallingservaring je in de weg zit en de klachten niet vanzelf verdwijnen dan is het belangrijk om goede hulp te krijgen. Vanuit mijn achtergrond als verloskundige en bevallingsverwerkingsspecialist kan ik je de juiste hulp bieden om jouw nare ervaring te verwerken. Stap voor stap geven we jouw ervaring de ruimte om gevoeld te worden en kan je de angst en spanning van jouw bevalling loslaten. Daardoor krijg je weer ruimte om in rust op jouw bevalling terug te kijken en kan je weer ontspannen. 

 

Neem gerust contact met me op. Samen kijken we of mijn begeleiding past bij jouw proces van verwerking en herstel.


--- 9 april 2025 ---